آشنایی با 10 غذای سنتی معروف گرجستان
به گزارش آریا بلاگ، در طی قرن ها غذاهای گرجی از دنیای مدیترانه ، عرب، مغول، ایرانی، عثمانی و تا شمال هند تأثیر پذیرفته اند. امروزه آشپزی گرجی پلی بین ذائقه خاورمیانه و مدیترانه محسوب می شود.
گرجستان نقطه تلاقی شرق و غرب است و به همین جهت تحت تأثیر حکومت ها و فرهنگ های مختلف قرار گرفته است. این کشور به عنوان یکی از اولین مجامع مسیحی مورد جنگ و کشمکش های زیادی قرار گرفت که بازتاب آن را در غذاهای گرجستان خواهید دید. مثلاً در زمان برقراری صلح که بازرگانان می توانستند از طریق جاده ابریشم محصولات و ادویه جات متنوع را وارد کنند، مردم گرجستان با استقبال از چاشنی ها و فنون جدید مواد خارجی را تلفیق کرده و غذایی به سبک خودشان پدید می آوردند. اهمیت فرهنگ غذایی گرجی را در ضیافت سنتی سوپرا (Supra) به معنی سفره که چند ساعت به طول می انجامد، مشاهده خواهید کرد. در این مطلب با مهم ترین غذاهای گرجستان آشنا می شوید.
1. خینکالی گرجی
خینکالی (Khinkali) پیراشکی پرطرفداری است که با مواد مختلفی پر می گردد. در نواحی کوهستانی این غذای اشتهاآور را با گوشت بره درست می کنند که در آن جا به وفور یافت می گردد. البته در مناطق دیگر از گوشت گاو خرد شده استفاده می گردد. در مورد خاستگاه این غذا به طور دقیق نمی توان حرفی زد. برخی معتقدند از طریق تاتارها به گرجستان وارد شده و برخی دیگر خینکالی را جزئی کهن از فرهنگ غذایی نواحی کوهستانی گرجستان می دانند.
2. خاچاپوری گرجستان
یک ضیافت گرجی بدون خاچاپوری (Khachapuri) تکمیل نخواهد بود. خاچاپوری را می توان نان پنیر کلاسیک گرجی معرفی کرد که طعمی فوق العاده دارد. شکل و شمایل و بافت آن از هر ناحیه تا ناحیه دیگر متفاوت طبخ می گردد؛ ممکن است پوسته آن نازک یا ضخیم بوده، یک لایه یا چندین لایه داشته باشد و به شکل گرد، سه گوش یا چهارگوش و در اندازه های متنوع دربیاید. به عنوان مثال خاچاپوری مخصوص آجارا (Adjara) که یک ناحیه ساحلی حاشیه دریای سیاه در گرجستان است، به شکل یک قایق درست می گردد و در وسط آن یک تخم مرغ می ریزند.
3. متسوادی
متسوادی (Mtsvadi) یک سیخ کباب گوشت گوساله یا بره است که نماد یک ضیافت واقعی در گرجستان به شمار می آید. در مناطق و همچنین فصول مختلف، گوشت انتخاب شده برای تهیه متسوادی تفاوت دارد اما روش طبخ آن کم و بیش همانند است. بعد از کباب کردن گوشت، آن را در مخلوط پیاز ورقه شده نازک و آب انار ریخته و هم می زنند. گوشت داغ کمی پیاز را کاراملی می کند و آب انار در ترکیب با آب گوشت حالت یک سس نسبتاً اسیدی را به خود می گیرد.
4. پنیر گرجی
گرجی ها به شدت پنیر این کشور را قبول دارند و هر ناحیه پنیر مخصوص به خود را درست می کند. پنیر سولگونی (Sulguni) از غرب این کشور محبوب ترین پنیر گرجی نیمه نرم به شمار می آید. رطوبت زیاد این پنیر شما را به یاد پنیر موزارلا می اندازد. گودا (Guda) پنیر کوهستانی با عطری تند است که در توشتی (Tusheti) یافت می گردد و به صورت سنتی آن را از شیر گوسفند و در پوستین تهیه می کنند.
5. غذای خورش قارچ در گرجستان
در منوی غذاهای گرجستان می توانید فهرست بلند بالایی از خورش های گوشتی آرام پز مانند خارچو (Kharcho) یا چاکاپولی (Chaqapuli) ببینید. در کنار خورش های گوشتی، انواع گیاهی این غذاها هم به وجود آمده اند که به خصوص در ایام روزه مسیحیان به نام لنت (lent) بسیار مورد استقبال قرار می گیرند. خورش قارچ را معمولاً با گونه خس سوکو (Khis Soko) که بر تنه درختان رشد می کند، می پزند. این خورش که در کاسه سفالی سرو می گردد. رایحه جنگلی تند و بافتی سفت دارد و با پخت آرام نمی توان آن را آماده کرد.
6. خارچو با گومی
خارچو یک خورش گوشتی همراه با گوجه فرنگی، ادویه جات و گیاهان معطر است که به صورت آرام پز طبخ می گردد. رایحه متمایز این غذا بیشتر به استفاده از خملی سونلی (Khmeli Suneli) برمی گردد که همتای گرجیِ کاری هندی به شمار می آید و از گل همیشه بهار تهیه می گردد. گومی (Gomi) غذای اصلی منطقه سامگرلو (Samegrelo) در غرب کشور شناخته می گردد که خاک حاصلخیز آن منجر به شکل دریافت غذاهایی خوش طعم و ماهرانه از این منطقه شده است. قوم مگرل (Megrel) برای درست کردن گومی ذرت را با ارزن که محصول بومی آن ها بود جایگزین کردند.
7. چاکاپولی
چاکاپولی در مقایسه با خارچو یک خورش سبک تر و رقیق تر به نظر می رسد که عطر گیاهان بهاری، میوه جات و سس تکمالی (tkemali) را به همراه دارد. سس تکمالی یک چاشنی بین المللی است که از آلوی جنگلی و گیاهان معطر فراهم می گردد. اگرچه بسیاری معتقدند که چاکاپولی به قرمه سبزی ایرانی شباهت دارد اما می توانید در آن طعمی ویژه از گرجستان احساس کنید.
8. پخالی گرجی
پخالی (Pkhali) یک پیش غذای سبزیجات سرد و تاپاس محبوب در گرجستان است. مخلوطی از گردوی آسیاب شده با ادویه فراوان، گیاهان معطر تازه و سرکه به سبزیجات اضافه می کنند و سپس سرخ یا جوشانده می گردد. اغلب دانه های انار روی پخالی ریخته می گردد تا کمی طعم ترش، میوه ای و اسیدی ملایم به آن ببخشد.
9. ترشی جونجولی
گرجی ها علاقه وافری به ترشی انداختن صیفی جات مختلف مانند خیار، کدو سبز، گوجه فرنگی کال یا رسیده و حتی تره فرنگی و حبه های سیر دارند. ناشناخته ترین ترشی مخصوص گرجستان را می توان ترشی گل های جونجولی (Jonjoli) نام برد. ساقه های بلند این گیاه که به صورت بوته ای با ابعاد متوسط رشد می کند، گل می دهند و معمولاً در ماه می، قبل از اینکه گل ها شکوفا شوند آن ها را برداشت و ترشی درست می کنند.
10. ریکوتا کورنت
با خوردن رول های شیپوری ریکوتا کورنت (Ricotta Cornet) متوجه می شوید که چطور گرجی ها چند محصول لبنی را در یک اسنک خوشمزه یک جا جمع می کنند. پنیر ریکوتا با نعناع مخلوط شده و در ورقه های نازک پنیر سولگونی پیچیده می گردد تا این اسنک نمکی و معطر با رایحه نعناع برای شما حاضر گردد.
منبع: jazebeha.com
منبع: همشهری آنلاین