کاردرمانی در بچه ها بیش فعال A.D.H.D
به گزارش آریا بلاگ، بیش فعالی یا A.D.H.D به حالتی گفته می گردد که در آن کودک بیش از مقدار فعال و پر جنب و جوش است و نقص در تمرکز با اختلال بیش فعالی شرایطی را برای کودک ایجاد می نماید که او نتواند آرام و بدون حرکت بنشیند، رفتارش را کنترل نموده و توجه خود را به یک موضوع خاص معطوف کند.
کاردرمانی در بچه ها بیش فعال A.D.H.D
بیش فعالی چیست؟
ـ بیش فعالی یا A.D.H.D به حالتی گفته می گردد که در آن کودک بیش از میزان فعال و پر جنب و جوش است و نقص در تمرکز با اختلال بیش فعالی شرایطی را برای کودک ایجاد می نماید که او نتواند آرام و بدون حرکت بنشیند، رفتارش را کنترل نموده و توجه خود را به یک موضوع خاص معطوف کند .انواع بیش فعالی به چه شکل است؟
ـ بیشتر بچه ها دچار A.D.H.D در دقت و توجه کردن به مسایل مختلف دچار مشکل هستند . این دسته از افراد غالباً توجه زیادی به جزئیات ندارند ، نمی توانند بر بازی ها و کارهای مدرسه تمرکز داشته باشند . کارهای مدرسه و فعالیت های روزانه ی خود را تا آخر دنبال نمی نمایند و اسباب بازی ها و وسایل خود را گم می نمایند . نوع دیگری هم به نام تکانشی ـ بیش فعالی وجود دارد که در این اختلال فرد بسیار فعال است و بدون فکر اقدام به فعالیت و انجام کار می نماید . بی قراری و ناآرامی ، دویدن مداوم از سویی به سوی دیگر ، یا بالا رفتن از چیزی ، عدم توانایی در بی سر و صدا بازی کردن ، بیش از حد صحبت کردن ، عدم توانایی در صبر کردن برای نوبت خود ، بدون اجازه وسط بازی دیگران پریدن ، وسط صحبت دیگران پریدن و پاسخ دادن ناگهانی و بدون فکر به پرسشی که هنوز تمام نشده است از مشخصه ی بچه های است که این نوع اختلال را با هم دارند .در نوع ترکیبی هم فرد بسیار فعال است و بدون فکر اقدام به فعالیت و انجام کار می نماید . بچه ها با این نوع اختلال نشانه هایی از هر دو نوع قبل را دارا هستند .
درمان بچه ها بیش فعال چگونه است؟
ـ درمان سریع برای A.D.H.D وجود ندارد، اما علایم آن قابل کنترل هستند . والدین و آموزگاران باید به نکات زیر توجه داشته باشند :ـ در خصوص این اختلال اطلاعات بیشتری کسب نمایند .
ـ برنامه تعلیم و تربیتی خاصی را متناسب با احتیاجهای کودک ایجاد و طرح ریزی نمایند .
ـ ایجاد طرح دارو درمانی ، در صورتی که والدین و پزشک احساس نمایند که کودک به دارو درمانی احتیاج دارد .
والدین بچه ها بیش فعال برای برطرف مشکل فرزندشان چه کاری باید انجام دهند ؟
ـ در فرزند خود توانایی ایجاد نمایند . یعنی با او در خصوص استعدادهایش صحبت و او را در به کارگیری توانایی هایش تشویق نمایند .ـ با فرزند خود کاملا واضح و روشن صحبت نمایند و به او بگویند چه کارهایی را باید انجام دهد و فقط آن چه را که نباید انجام دهد به او گوشزد ننمایند .
ـ شیوه هایی برای کنترل رفتار فرزند خود یاد بگیرند . این برنامه ها عبارتند از : ایجاد جدول برای فعالیت های کودک بیش فعال ، داشتن برنامه برای پاداش ، نادیده گرفتن رفتارهای نامطلوب و پیامدهای منطقی برای رفتار کودک .
ـ باید با مدرسه ی فرزندشان تماس داشته باشند و برنامه ی تعلیم و تربیت خاص احتیاجهای فرزند خود را با آن جا تنظیم نمایند .
ـ با معلم کودک در تماس باشند و در خصوص عملکرد کودک در خانه و مدرسه تبادل اطلاعات نمایند .
آیا آموزگاران مدرسه هم می توانند در این زمینه نقش موثری داشته باشند ؟
بله . آنها می توانند به کودک نشان دهند چگونه از کتاب ، تکلیف و برنامه های روزانه ی خود استفاده نمایند . هم چنین مهارت ها و روش های یادگیری را به آنها آموزش دهند و آنها را به طور منظم تشویق نمایند .ـ به دانش آموز در فعالیت های بدنی اش یاری کند . مثلا به او اجازه دهند تا کاری را ایستاده پای تخته سیاه انجام دهد و البته در بین برنامه ها به او استراحت دهند .
ـ برای اجرای یک برنامه ی تعلیم و تربیتی متناسب با احتیاجهای کودک با والدین و دانش آموز به همکاری بپردازند .
ـ انتظارات بالا از دانش آموز داشته باشند، اما سعی نمایند راه های جدیدی را برای انجام کارها امتحان نمایند ، شکیبا باشند و شانس دانش آموز را برای کسب موفقیت بالا ببرند .
غذاهای مناسب برای بچه ها بیش فعال چیست؟
استفاده از اسیدهای چرب ضروری مانند ماهی ها، ویتامین B کمپلکس شامل حبوبات ، نان ، برنج ، شیر ، تخم مرغ ، گوشت ، ماهی، میوه و سویا ، پروتئین ها مثل پنیر ، تخم مرغ ، ماست کم چرب ، کره و آهن و کلسیم و مهمیم شامل شیر و سبزی می تواند در کاهش و کنترل این اختلال موثر باشد .درمان اختلال بیش فعالی چگونه انجام می گیرد ؟
کار درمانی در درمان A.D.H.D به وسیله کاهش بیش فعالی در بچه ها ، با استفاده از تحریکات وستیبولار ، افزایش کنترل وضعیتی و تعادل ، افزایش هماهنگی دو طرفه ی بدنی ، تقویت برنامه ریزی حرکتی به وسیله خود کودک ، افزایش ثبات و پایداری در عضلات و مفاصل ، بالا بردن و یکپارچه کردن حواس بچه ها به خصوص حواس بینایی و شنوایی ، افزایش قدرت تمایز بین تحریکات مختلف محیطی و توجه به محرکات ضروری ، تسهیل خود تنظیمی در رفتارها Self-control و تقویت سازماندهی بر رفتارها و برنامه های زندگی انجام می گیرد .منبع: نشریه 7 روز زندگی شماره 111
منبع: راسخون