مخالفت با توسعه اینترنت توهین به شعور مردم است

به گزارش آریا بلاگ، یک استاد دانشگاه تهران احتیاج رسیدن به تحول دیجیتال در کشور را وجود ذهن های تحول گرا در تمام بخش ها و مدیران کشور دانست و تأکید کرد که تحول دیجیتال حرکت قدم به قدم نیست بلکه به معنای زیرورو کردن است.

مخالفت با توسعه اینترنت توهین به شعور مردم است

به گزارش روزنامه ایران، مهدی شامی زنجانی عضو هیأت علمی دانشگاه تهران و پژوهشگر تحول در عصر دیجیتال با اشاره به تحقیقی که یکی از شرکت های مخابراتی بین المللی درباره تحول دیجیتال در کشور های مختلف داشته است، گفت: بر اساس این تحقیق تا سال 2018، 156 کشور دنیا استراتژی دیجیتال خود را معین نموده اند که این عدد قابل توجه و تأمل است.

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه حتی جزیره موریس [در جنوب آفریقا]هم برنامه خود برای دیجیتالی شدن را طراحی نموده است، گفت: کشوری مانند کنیا نیز برنامه ریزی نموده که با دیجیتالی شدن به کشوری دنیا اولی تبدیل گردد که نشان می دهد چقدر چشم انداز های بلندپروازانه و جذابی در این حوزه تدوین می گردد.

وی به سرفصل های این تحقیق اشاره نمود و اضافه کرد: اگر به دنبال حکمرانی بهتر و مالی قدرتمندتر و در نهایت کشور بهتری هستیم باید به سمت ایجاد یک کشور دیجیتال حرکت کنیم. شامی زنجانی با بیان اینکه این کوشش ها از سال های 2009 و 2010 در دنیا شروع شده است، توضیح داد: اگر ما در کشور بخواهیم برنامه تحول دیجیتال را اجرا کنیم در ابتدا باید بدانیم که چه می خواهیم و قرار است به کجا برسیم و اگر این شاخص ها معین نگردد به هر کجایی که برسیم همان جا مقصد شناخته می گردد.

وی با اشاره به مسئولیت خود در تدوین نقشه راه تحول دیجیتال، اضافه کرد: برای تدوین این نقشه راه به آنالیز مسائلی که کشور با آن درگیر است پرداختیم که به 3 مسأله اساسی ناکارآمدی عملکرد، فساد اداری و ناهنجاری های اداری بویژه عدم شفافیت رسیدیم که دیجیتالی شدن باید بتواند این مسائل را برای کشور حل نماید.

شامی زنجانی توضیح داد: در لایه کاربرد هم سه عنصر حاکمیت، کسب و کار ها و جامعه اهمیت دارند که اگر کاربرد ها و خدمات در سطح این موارد به درستی کار نمایند به نتیجه مورد نظر برای حل مسائل اساسی جامعه نزدیک می شویم.

وی به شرایط کشور در حوزه تحول دیجیتال اشاره نمود و با تأکید به اینکه معنای کلمه تحول تغییر عظیم و شگرف است، اضافه کرد: اما در بعضی بخش ها، مدیران معانی مورد نظر خود را برای تحول دیجیتال در نظر می گیرند، در صورتی که تحول دیجیتال حرکت قدم به قدم نیست و به معنای زیرورو کردن است.

عضو هیأت علمی دانشگاه تهران به استفاده بعضی از عنوان فناوری مختل نماینده در برخورد با این پدیده اشاره نمود و گفت: این فناوری ها خواب خرگوشی ما را مختل نموده و ما را به سمت انجام کار های عظیم می برد. وی با بیان اینکه در ابتدا باید به این سؤال پاسخ داده گردد که تمایلی به تحول داریم یا نه، اضافه کرد: تحول دیجیتال احتیاج به مدیران و رویکرد های تحولی در کشور دارد و باید ببینیم در کشور به این موضوع رسیدیم که باید رویکرد های قبلی خود را مختل کنیم و انقلابی در آن ایجاد کنیم، در صورتی که در بخش های مختلف هنوز به این جمع بندی نرسیده اند.

شامی زنجانی توضیح داد: تحول دیجیتال نه با یک ذهن بلکه در یک اکوسیستم پیش می رود، به طور مثال یک استارتاپ و شرکت عظیم، شاید درست فکر کند، اما رگولاتور موضوع نتواند همراهی کند که کار پیش نمی رود و زمان آنکه بخشی یا وزارتخانه ای به صورت مستقل بتواند کاری انجام دهد گذشته است.

وی با تأکید بر اینکه در این اکوسیستم تمام بخش ها باید ذهن تحولی داشته باشند، اضافه کرد: مدیران حفظ وضع موجود مناسب این فضا نیستند و باید اجازه ریسک و ناکامی به مدیران داده گردد تا به رشد برسیم در صورتی که با مدیران طوری برخورد می گردد که بی عملی را بهترین حالت برای خود می دانند.

این پژوهشگر، مقاومت در برابر تحول را برای نگرانی از به هم ریختن شرایط موجود دانست و تأکید کرد: اگر این مسائل برای رسیدن به تحول حل نگردد به موضوع تحول دیجیتال نمی توانیم ورود کنیم.

وی با اشاره به اینکه در حوزه دیجیتال فرهنگ مردم از مدیران بسیارجلوتر است، اضافه کرد: درصورتی که در کشور های دیگر نخبگان دیجیتال پیشرو هستند و جامعه را نیز به دنبال خود می کشانند.

شامی زنجانی با اشاره به اینکه هنوز افرادی در کشور به بالا رفتن سرعت اینترنت و در دسترس بودن تبلت برای بچه ها انتقاد می نمایند، وی توضیح داد: به نظر من مخالفت با توسعه و دسترسی اینترنت در روستا ها و شهر ها توهین به شعور مردم است و باید قبول کنیم که هر فهمیدنی امکان تبعات منفی هم دارد، اما برای رشد احتیاج به این فهمیدن داریم.

وی اضافه کرد: بعضی به دنبال ایجاد یک فضای ایزوله ای هستند که از نظر فکری آب در دل مردم تکان نخورد، اما در فضای گلخانه ای هیچ رشدی اتفاق نمی افتد.

استاد دانشگاه تهران، صرف ایجاد زیرساخت را شمشیر دولبه عنوان نمود و گفت: در کنار ایجاد زیرساخت و دسترسی باید فراوری محتوا و سواد مردم در استفاده از این فضا را بالا ببریم. وی، بستن و محدود کردن را آسان ترین کاری دانست که می توان در این حوزه انجام داد و در ادامه اضافه کرد: در این حوزه دو ایدئولوژی مطرح است که یکی معتقد به دانستن، دیدن، تجربه کردن و حتی اشتباه کردن مردم هستند تا مردم بتوانند راستا خود را پیدا نمایند و یک اعتقاد دیگری وجود دارد که مردم را فقط به عنوان مجری قبول دارد.

شامی زنجانی به فیلتر تلگرام اشاره نمود و گفت: بعد از فیلتر تلگرام به مدت کوتاهی تلگرام ریزش داشت، اما هیچ کمکی به پیغام رسان های داخلی نشد و مردم به سمت پیغام رسان واتس اپ رفتند و در حال حاضر نیز به تلگرام دسترسی وجود دارد فقط کمی سخت تر شده است.

وی با بیان اینکه هم اکنون ما برای گوشی های هوشمند پدر ها و مادر های خود فیلترشکن نصب می کنیم، اضافه کرد: این شرایط برای نوجوانان هم رخ داده و تبعات خود را نیز دارد.

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه پیغام رسان های خارجی حکمرانی نمی گردد و می توانند تبعات امنیتی داشته باشد، گفت: ما دیر و بد وارد این فضا شدیم چرا که می خواهیم با محدودیت وارد شویم که همین موضوع به لج بازی دیجیتال منجر می گردد.

وی تکرار موضوع فیلتر شبکه های اجتماعی را خسارت بار عنوان نمود و اضافه کرد: بر اساس آمار در حدود 30 تا 40 میلیون نفر هم اکنون از شبکه اجتماعی اینستاگرام استفاده می نمایند و فیلترنمایندگان با ایجاد محدودیت برای این شبکه اجتماعی نمی توانند به اهداف خود برسند.

شامی زنجانی به استفاده مردم از اپلیکیشن های موفقی در حوزه های خرید الکترونیکی، حمل ونقل و راستایاب ها اشاره نمود و گفت: مردم در ابتدا هیچ اجباری برای استفاده از این اپلیکیشن ها نداشتند و با دریافت سرویس ها و امکانات مناسب، به سمت استفاده از این اپلیکیشن ها رفتند.

وی حکمرانی را تشویق مردم به استفاده و نه منع مردم از استفاده دانست و اضافه کرد: حکمرانی در فضای مجازی با حکمرانی دیجیتال متفاوت است چرا که در حکمرانی دیجیتال شاهد ترکیبی از فضای واقعی و مجازی هستیم و ما هنوز برای حکمرانی در فضای مجازی نسخه ای نداریم تا مرحله بعد به حکمرانی دیجیتال برسیم که احتیاج به قانونگذاری دارد.

وی با انتقاد از به رسمیت نشناختن نهاد ها و انجمن های صنفی برای مقررات گذاری این فضا، اضافه کرد: در دنیا وظیفه فکر کردن و تدوین مقررات به اصناف و انجمن های بخش خصوصی سپرده شده و فقط دولت وظیفه سازگاری این مقررات با مصالح عمومی دارد در صورتی که ما در حاکمیت کشور به کندی در حال نوشتن مقررات هستیم.

شامی زنجانی تأکید کرد: رگولاتوری باید به صورت چتری و پوششی عمل کند و از نگاه های سلبی و تنگ نظرانه اجتناب کند. وی رگولاتور دیجیتال کشور را شورای عالی فضای مجازی دانست و اضافه کرد: این در حالی است که در کشور در حوزه دیجیتال هنوز بحث رگولاتوری به صورت جدی مطرح نشده است.

این پژوهشگر حوزه تحول دیجیتال در بخش دیگر این تبادل نظر به فراوری محتوا در فضای مجازی اشاره نمود و گفت: هم اکنون در آموزش و پرورش و دانشگاه ها عنوان می گردد که آموزش ها به صورت مجازی است، در صورتی که ابزاری که برای آموزش در این حوزه ها استفاده می گردد فقط یک بستر کالبدی است و محتوا به عنوان روح این کالبد باید در آن جریان داشته باشد.

وی اضافه کرد: هم اکنون کلاس دانشگاه ها به صورت کاملاً آنلاین برگزار می گردد، اما نقش محتوا در این آموزش تنها 2 درصد است، به این معنی که باید استاد برای تدریس در این فضا محتوای مورد نظر را در قالب های متن، گرافیک یا ویدئو که مختص این فضا هستند تهیه و ارائه کند که تنها 2 درصد آموزش آنلاین دانشگاه ها به این صورت است. این محقق حوزه تحول دیجیتال یکی از مسائل فراوری محتوا در کشور را مالکیت معنوی عنوان نمود و گفت: البته برای این مشکل قانون وجود دارد، ولی امکان دارد برای رسیدگی و صدور حکم 3 سال زمان احتیاج باشد که این شکل رسیدگی با بی قانونی تفاوتی ندارد.

وی در ادامه به موضوع VOD ها و مسائل مطروحه درباره نظارت بر آنان نیز اشاره نمود و اضافه کرد: فارغ از تمام اظهارنظر ها در این باره اینکه مسئولیت یک موضوعی به رقیب آن واگذار گردد به این معنی است که اعلام کنیم شما نباید رقیب این مجموعه باشید.

وی به تأثیر کرونا در دیجیتالی شدن کشور نیز اشاره نمود و با بیان اینکه این بیماری به عنوان شمشیر دولبه برای دیجیتالی شدن کشور می تواند عمل کند، اضافه کرد: زمانی که برای رسیدن به هدفی در کشور به آن موضوع سرعت داده می گردد همواره باید نگران سقوط و به بیراهه رفتن آن باشیم، مانند آموزش الکترونیکی که هم اکنون در مدارس و دانشگاه ها انجام می گردد که کاریکاتوری از آموزش الکترونیکی است.

شامی زنجانی تأکید کرد: اگر ذهن های تحول گرا وجود داشته باشد تهدید ویروس کرونا می تواند تبدیل به فرصتی برای دیجیتالی شدن کشور باشد. شامی زنجانی توضیح داد: بدون فناوری بسیاری از معضلات و مسائل کشور را نمی توانیم حل کنیم، فناوری به سرعت در حال نزدیک شدن به ما است، اما در مقابل آن نباید بی حرکت و مبهوت باشیم.

abanhome.com: گروه ساختمانی آبان | برای اجرای یک طرح بازسازی مقرون به صرفه با کارشناسان گروه ساختمانی آبان مشورت کنید

منبع: فرارو
انتشار: 9 مهر 1400 بروزرسانی: 9 مهر 1400 گردآورنده: ariyablog.ir شناسه مطلب: 4728

به "مخالفت با توسعه اینترنت توهین به شعور مردم است" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "مخالفت با توسعه اینترنت توهین به شعور مردم است"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید